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Facts of the case : 

1. The Applicant owns a vacant land. He 

was desirous of carrying out plotting 

activity with amenities and 

infrastructure.  The Applicant obtained 

the necessary approvals for the 

proposed plotting and the infrastructure  

on the said land from the competent 

authority. 

 

2. As per the competent authority, the 

Applicant was mandatorily required to 

develop primary amenities on the said 

land such as sewerage and drainage 

line, water line, electricity line, land 

levelling for road, street lights, pipeline 

facilities for drinking water, telephone 

line, etc. 

 

3. The Applicant decided to sell the 

individual plots to different buyers 

without any construction on the same 

but by providing primary amenities. 

Question before AAR : 

Whether GST is applicable on sale of plot along 

with the amenities as approved by the 

competent  authority? 

INFORMATION MEMORANDUM : 

The Gujarat AAR holds that sale of developed plots is the supply of services 

as per Schedule II of the CGST Act, 2016 and is liable to levy of GST. 

 

Sale of developed plot is a supply of service for CGST Act 
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AAR Finding : 

The AAR held that the Applicant develops the 

land by providing infrastructure such as 

drainage line, water line, electricity line, land 

levelling, etc. The said amenities provided as 

per the requirement of the approved plan 

passing authority. After development of the 

land, the Applicant sells developed land as 

plots to the end customers who may construct 

houses / villas on the said plots. 

The Applicant charges rate on super built up 

basis and not the actual measurement of the 

plot. The super built up area includes the area 

used for common amenities, roads, water 

tanks, etc. The infrastructure / amenities form 

an intrinsic part of the plot allotted to the 

buyer. In effect, the seller is collecting charges 

towards the land as well as common amenities 

and infrastructure on a proportionate basis. 

 

 
1 2013 (2) TMI 298 (SC) 

Thus, the sale of such plotted development is 

supply of services. Reliance was placed on the 

decision in the case of Narne Construction P. 

Ltd.1.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AAR Held : 

The activity of the sale of developed plots 

would be covered under the clause 5(b) of 

Schedule II ‘construction of a complex 

intended for sale to a buyer’. Since, the said 

activity is covered under ‘construction services’ 

GST is payable on the sale of developed plots. 

Rule Applied : 

Schedule III of the CGST Act:  

Entry 5 - Sale of land and, subject to 

clause (b) of paragraph 5 of Schedule 

II, sale of building is not supply of 

service. 

 

Clause 5(b) of Schedule-II of the CGST 

Act, 2017 - construction of a complex, 

building, civil structure or a part 

thereof, including a complex or 

building intended for sale to a buyer is 

a “Supply of service”. 
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Acelegal Analysis :  

Apex Court decision : 

AAR has relied heavily on the decision of the 

Apex Court in the case of Narne Construction 

(P.) Ltd. v. UOI (supra). In this case, the 

question before the Apex Court was whether 

the assessee was offering any “service” to the 

buyers within the meaning of Consumer 

Protection Act, 1986? 

The assessee there had invited buyers to 

purchase the land divided into plots.The sale 

was restricted only to buyers who become 

members on payment of fees. On agreement 

with the buyer, the assessee would provide 

them development facilities and provision of 

infrastructure. The sale of plots was made 

during the development stage. On these facts, 

the Court held that the assessee was offering 

services to the buyers. 

 

Facts of AAR decision v. Apex Court decision : 

In the case before AAR, there is no discussion 

regarding the stage of collection of money and 

sale of plots by the Developer. If the Applicant 

is selling the plot after the development of 

work and amenities i.e. finished product then 

there should be no GST as it is sale of 

immovable property. If the service of 

development of amenities is being provided 

after sale of plot to the buyer, then possibly 

GST would arise. More so, if the agreement 

with the buyer quantifies the consideration for 

such development activity. 

Conclusion : 

It appears that this argument of stage of sale 

was not taken before the AAR. Accordingly, it 

will be very important for AAAR to deal with 

this argument by considering facts of both 

these cases. 
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Disclaimer : 
This information Memorandum is meant solely for the purpose of information. Acelegal 
do not take any responsibility of decision taken by any person based on the information 
provided through this memorandum. Please obtain professional advice before relying on 
this information memorandum for any actual transaction. Without prior permission of 
Acelegal, this memorandum may not be quoted in whole or in part or otherwise referred 
to in any documents. 
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